keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

YSTÄVYYS - ERIPURA

Ystävyyden patsas
Rakennetaan yhdessä ystävyyden patsas. Patsaan materiaalina, "savimöhkäleinä" toimii muutamia oppilaita, joita käy muotoilemassa useampi kuvanveistäjä. Patsaan oppilaat liitetään esim. pitämään toisiaan käsistä ja hymyilemään leveästi. Keskustellaan yhdessä, millaista ystävän kanssa on olla ja mitä kaikkea ystävän kanssa on tullut touhuttua.

"Ystävä on luotettava ja auttaa, kun tarvitsen apua. Ystävä myös huomioi ja ottaa mukaan leikkeihin."


Eripura
Muotoillaan patsas uudestaan. Irrotetaan patsaassa mukana olevien oppilaiden kädet toisistaan, asettellaan oppilaat uhmakkaisiin asentoihin ja pyydetään oppilaiden kasvoille ärtymystä ja kiukkua. Ideoidaan patsaalle yhdessä nimi (esim. "Eripura", "Kiukku", "Riita"...).


Ajatusäänet
Pyydetään patsasta tarkastelevia oppilaita miettimään, mitä patsaan eri henkilöt ajattelevat. Oppilas tulee sanomaan keksimänsä ajatusäänen patsaan taakse. "Ääneen ajattelevan" patsaan henkilö merkataan laittamalla käsi hänen olkapäälleen.


"Miksi minua kiusataan? Sinä olet inhottava. Jättäkää minut rauhaan!"


Taikasauvat
Otetaan kynä käteen ja sovitaan, että kynällä on taikavoimia. Kun taikasauvalla osoittaa jotakuta ja sanoo esimerkiksi: "Muutut iloiseksi", kyseinen henkilö alkaa välittömästi hymyillä. Testataan parin kanssa taikasauvoja ja selvitetään, millaisia hyvän mielen taikoja niillä voi tehdä.


Muuttuva patsas
Tehdään yhteistaika. Ojennetaan taikasauvat kohti "Eripuran patsasta" ja sanotaan yhdessä taikasana "ystävyys". Patsas muuttaa muotoaan eripurasta ystävyyteen. Keskustellaan lopuksi, mitkä asiat muuttuvat, kun kaverit sopivat riitansa (esim. tiuskiminen muuttuu ystävälliseksi puheeksi, ilmeet muuttuvat ärtyneistä iloisiksi...).

Ystävyyden resepti
Keksitään ja toteutetaan ryhmissä ystävyyden reseptit. Esitetään muille esim. still-kuvana, mainoksena, uutisena...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti